Vesti 23.02.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine subvencioniše najpovoljnije kredite za poljoprivredne proizvođače za šta je u budžetu opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar, objavilo je resorno ministarstvo. Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, odnosno zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica. Fizička lica i preduzetnici mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do šest miliona dinara, a pravno lice pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18 miliona dinara.

Na pumpama u Srbiji od danas od 15 časova, litar evro dizela koštaće 206 dinara, a litar benzina evropremijum BMB 185 dinara. Poredeći sa poslednjim, prazničnim cenama od prošle srede, dizel i benzin skuplji su za po tri dinara. Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 1. marta. Cena dizela za poljoprivrednike je 179 dinara, za najviše 100 litara po hektaru.

“BAP – INVENT 2024” Međunarodna izložba inovacija, tehnološkog stvaralaštva mladih i ekologije biće održana od 07 do 09. marta u prostorijama Muzeja grada Bačka Palanka. Svečano otvaranje biće održano 07. marta u 10 časova. U radu foruma će posebno biti predstavljene odabrane realizovane inovacije i nove tehnologije u navedenim oblastima koje po svojoj inovativnosti, stepenu razvoja odskaču od proseka.

Na međunarodnom likovnom konkursu “Novogodišnja noć ima čudnu moć” u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Vranje, u kategoriji dece mlađeg školskog uzrasta, polaznica škole crtanja Lenka Čurčin iz Bačke Palanke osvojila je drugo mesto, a u kategoriji dece starijeg školskog uzrasta, polaznica Jelena Mitović takođe iz Bačke Palanke osvojila je drugo mesto na konkursu. Školu crtanja i slikanja vodi Tijana Sićević, diplomirani primenjeni umetnik i master umetnik scenskog dizajna.

Predavanje o partnerskim odnosima biće održano danas, 23. februara u 18.00 časova u Muzeju grada. Predavač je Nataša Đurica.

U subotnjem izdanju “Nedeljnih novina” moći ćete pročitati: izveštaj sa sednice Opštinskog veća i ostale aktuelnosti iz lokalne samouprave, nastavak feljtona “Vremeplov Nedeljnih novina”, zapažen nastup naših predstavnika na 5. Sajmu zavičaja u Novom Sadu, izveštaj sa završne manifestacija akcije “Biramo sportistu Opštine za 2023. godinu”, reportaže sa “Revene” i pivničke “Kobasicijade” i brojnim kulturnim i sportskim događajima.

U okviru 16. kola Prve lige Srbije, Banka Poštanska štedionica odbojkašice Panonije, sutra gostuju u Užicu, ekipi Jedinstava, lideru na tabeli. Utakmica se igra u 18 časova. Jedinstvo je ranijih godina bio višestruki prvak države, a ambicija mu je povratak u Superligu.

Tokom prethodnog dana, u saobraćajnim nezgodama na našim putevima nije bilo poginulih lica, dok su povređena 42 učesnika u saobraćaju. Zbog predstojećeg vikenda, danas i narednih dana očekuju se veće gužve na svim važnijim putnim pravcima, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da budu strpljivi i odgovorni, a posebno da ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem. Takođe se apeluje na vozače koji se upućuju ka zimskim turističkim centrima da obavezno koriste zimsku opremu.

Raspored sahrana za petak, 23. februara, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Silbašu

12:00 – Fabri Miša (1955)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,20 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana umereno do potpuno oblačno i toplo vreme za ovaj period godine ali i vetrovito. Slaba, kratkotrajna kiša očekuje se tek ponegde u Bačkoj, Sremu. Vetar slab i umeren, povremeno i jak južni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 16 do 20 stepeni. U Bačkoj Palanci najviša dnevna temperatura do 17 stepeni. Sutra umereno do potpuno oblačno i vetrovito vreme, mestimično sa kišom. Vetar slab i umeren, povremeno i jak južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 4 do 13, a najviša dnevna od 14 do 19 stepeni. U Bačkoj Palanci sutra, po najavi meteorologa, oblačno i kišovito, temperatura do 18 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.