Vesti 13.02.

Do 1. marta, poljoprivrednici mogu da podnose zahteve za podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 18.000 dinara, a javni poziv za podnošenje zahteva objavljen je na sajtu Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede. Zahtevi se podnose na portalu ePodsticaji, a važno je napomenuti da pre podnošenja zahteva poljoprivrednici moraju obnoviti registracije za ovu godinu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

U Gradskom bioskopu 15. 17. i 18. februara od 18.00 časova, biće prikazan animirani film „Ružica i kamena trolica“ sinhronizovan na srpski jezik. Cena ulaznice je 300 dinara i moći će se kupiti na blagajni Bioskopa od 17.00 časova u danima prikazivanja.

Povodom obeležavanja 65. godina postojanja Književnog kluba DIS, u Gradskoj biblioteci u Bačkoj Palanci, biće održana promocija zbornika “Hitac sna 13”, sutra 14. februara, sa početkom u 17 časova.

Danas je Svetski dan radija. Svetski dan radija obeležava se 13. februara širom sveta. Unesko je proglasio ovaj dan da bi promovisao radio i sve mogućnosti koje pruža. Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Pod sloganom „Vek informisanja, zabave i obrazovanja“, ovogodišnji Svetski dan radija u fokus stavlja snage i prednosti medija koji ne gubi relevantnost ni u digitalnom dobu.

Pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, juče je u velikoj sali Skupštine opštine održana završna manifestacija tradicionalne, 58. akcije „Nedeljnih novina“ pod nazivom „BIRAMO SPORTISTU GODINE OPŠTINE BAČKA PALANKA 2023.“ I ovaj put su epitet najboljih sportista pobrali kajakaši. Najbolja sportistkinja je kajakašica „Tarketa“ i reprezentativka Srbije Dunja Stanojev, a sportista broj jedan je u Bačkoj Palanci takođe član Kajak kanu kluba „Tarket“ i državni reprezentativac Marko Dragosavljević. Dunja Stanojev je za sada jedina olimpijka iz Bačke Palanke, a Marko Dragosavljević će pokušati da joj se pridruži na Olimpijadi u Parizu kroz olimpijske kvalifikacije u maju ove godine. Najbolji ženski klub je odbojkaški klub „Panonija“, a najbolja ženska ekipa je Stonoteniski klub „Tikvara“. Košarkaški klub „Hercegovac“ iz Gajdobre je poneo epitet najboljeg  muškog kluba u prošloj godini, a kada je u pitanju ekipa to priznanje je pripalo Pauerlifting klubu „Majevica“. Za najuspešniji sportski kolektiv je i ove godine proglašen Kajak kanu klub „Tarket“. Priznanja su u vidu pehara i diploma dobili i najmlađi sportisti, oni pred kojima su tek uspesi i svetla budućnost. Organizator akcije je dodelio i jednu plaketu za doprinos razvoju sporta, a ona je otišla u ruke Šah kluba „Hercegovac“ iz Gajdobre.

KK “Feniks” generacija 2011. godište je odigrala dve utakmice. Prvo su odigrali redovno kolo protiv ekipe KK “Apatin“. Ova generacija je ponovo odigrala jednu rutinsku utakmicu. Feniks je sasvim zasluženo slavio rezultatom 69:46. Drugu utakmicu je ova generacija odigrala protiv ekipe KK „Vrbas“. Ova utakmica je bila borba za prvo mesto posle prvog dela takmičenja. Feniks dobrom igrom od samog početka zasluženo slavi, rezultatom 62:48. Nakon ovog susreta Feniks je prvi deo takmičenja završio na prvom mestu sa svih osam pobeda.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 70 saobraćajnih nezgoda, u kojima su povređena 43, a nije bilo poginulih učesnika u saobraćaju. Zbog obeležava Dana državnosti i spajanja neradnih dana, na svim važnijim putnim pravcima, a pre svega ka turističkim centrima, biće pojačan intenzitet saobraćaja, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da budu strpljivi i da poštovanjem propisa doprinesu očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Takođe se apeluje na vozače da zbog kiše i mokrih kolovoza povećaju opreznost i brzinu kretanja vozila prilagode stanju puta i uslovima saobraćaja i da ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju nepropisnim preticanjem.

Raspored sahrana za utorak, 13. februara, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Božić Milica (1934)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,17 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana umereno do potpuno oblačno vreme sa sunčanim periodima. Najviša dnevna temperatura od 10 do 14 stepeni. U Bačkoj Palanci do kraja dana promenljivo oblačno, temperatura do 12 stepeni. Sutra u većem delu zemlje promenljivo oblačno i suvo vreme, a samo još ujutru i pre podne na jugu i jugoistoku zemlje pretežno oblačno ponegde sa kratkotrajnom kišom, u planinskim predelima sa snegom. Vetar slab do umeren, na planinama istočne Srbije povremeno jak, severozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni. U Bačkoj Palanci sutra promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, temperatura do 11 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.