Vesti 25.01.

Pokrajinska vlada je donela odluku o dodeli ukupno 250 miliona dinara bespovratnih sredstava u ovoj godini porodicama na teritoriji AP Vojvodine u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja. Pravo na dodelu tih sredstava imaju porodice iz Vojvodine – bračne i vanbračne zajednice s decom, kao i jednoroditeljske porodice, u kojima se rodi treće ili četvrto dete počev od 1. januara 2023. godine pa do dana raspisivanja konkursa. Doneta je i odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena, za šta je u 2024. godini opredeljeno 55 miliona dinara. Ovu meru podrške za unapređivanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, Pokrajinska vlada realizuje od 2022. godine, a do sada je sredstva dobilo 76 žena, od kojih su 22 samohrane majke, a izdvojeno je ukupno 110 miliona dinara. Oba konkursa za dodelu bespovratnih sredstava raspisaće Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Dvesta učenika iz tri srednje škole sa teritorije opštine Bačka Palanka prisustvovalo je juče prezentaciji o uslovima upisa u vojne škole i akademije i benefitima koje nudi obrazovanje i zapošljavanje pri Vojsci Srbije. Predavanja su održana u Tehničkoj školi 9. maj, Gimnaziji 20. oktobar i Srednjoj stručnoj školi dr Radivoj Uvalić. Bačkopalančkim učenicima o mogućnostima školovanja u srednjim školama i akademijama i mogućnostima zapošljavanja u vojsci, govorili su Stevan Knežević kapetan korvete, Milisav Mijić poručnik vojnog broda, Aleksandar Mitić – glavni podoficir, zastavnik prve klase, Dušan Medić vodnik prve klase i Danijel Mandić vodnik. Kako je istakao glavni podoficir, zastavnik prve klase Aleksandar Mitić predavanje je organizovano s ciljem da se đaci upoznaju sa uslovima pohađanja daljeg obrazovanja pri Vojnoj Akademiji, Vojno-medicinskoj akademiji i sa uslovima dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži danas, 25. januara, povremeno će bez struje u Obrovcu u periodu od 9 do 13 časova ostati ulice Kralja Petra Prvog od k. broja 137 do kraja prema Bačkoj Palanci. U slučaju vremenskih neprilika radovi će se otkazati.

U subotu, 27. januara, u Sportskoj hali “Tikvara“, biće odigran derbi susret prvenstva prve stonoteniske lige Srbije za žene, između domaće „Tikvare“ i Beogradskog „Sparka“. Početak meča je u 13 časova. Ulaz je slobodan.

Prethodnog dana u saobraćajnim nezgodama na našim putevima povređeno je 35, dok je nažalost poginuo 1 učesnik u saobraćaju. Prethodnih dana dogodio se veći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama, a dominantan uticajni faktor nastanka nezgoda bio je gubitak kontrole nad vozilom usled neprilagođene brzine uslovima puta. Kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja, Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da povećaju opreznost, smanje brzinu kretanja i ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju nepropisnim preticanjem. Takođe se upozorava na obavezno korišćenje zimske opreme, imajući u vidu da se u jutarnjim i večernjim časovima na određenim deonicama puta očekuje formiranje poledice na kolovozu.

Raspored sahrana za četvrtak, 25. januara, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

13:00 – Đukanović Novak (1942)

Groblje u Gajdobri

12:00 – Joszef Csekity  (1943)

Groblje u Obrovcu

12:00 – Drobnjak Vesna (1972)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,19 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana umereno oblačno vreme. Duvaće umeren i jak, na severu Vojvodine i istoku Srbije i olujni, zapadni i severozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura od 8 do 13 stepeni. U Bačkoj Palanci do kraja dana malo do umereno oblačno, temperatura do 12 stepeni. Sutra iznad većeg dela zemlje suvo vreme sa sunčanim intervalima. Vetar umeren i jak, severozapadni, posle podne i uveče u slabljenju. Jutarnja temperatura od -1 do 5, a najviša dnevna od 7 do 12 stepeni. Uveče na severozapadu naoblačenje, koje će se u toku noći premeštati preko ostalih predela Srbije, uslovljavajući prolaznu kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima. Sutra u Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 10 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.