Vesti 18.01.

Januarske penzije i druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja su od 1. januara ove godine uvećana za 14,8 odsto usled redovnog usklađivanja. Tako uvećana primanja korisnici će dobiti u februaru. Prema podacima PIO fonda, najniža januarska penzija za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosi 24.987 dinara. S druge strane, najviša penzija za sve korisnike je skoro deset puta veća i iznosi 230.145 dinara. Primaoci novčane naknade za negu i pomoć drugog lica od februara će dobijati 29.911 dinara. Novčana naknada za telesno oštećenje za korisnike sa 100 odsto oštećenja, koje je posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti od nove godine iznosi 12.462 dinara.

JKP “Komunalprojekt” obaveštava da zbog rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Kralja Petra Prvog, za objekat Pošte i za stambeni objekat u ulici Žarka Zrenjanina br. 51, danas u periodu od 8,00 do 13,00 časova doći će do obustave distribucije vode.

Tradicionalna manifestacija, „Kobasicijada“, 62. po redu, biće održana u nedelju, 4. februara u Polojskoj šumi. Manifestacija počinje u 08:00 časova i traje do 17:00 časova. Svi koji žele da učestvuju, na dan takmičenja se i prijavljuju, a degustacija domaće kobasice, kulena i slanine za ocenjivanje održaće se između 08:00 i 10:30 časova. I ove godine humanitarac Ilija Jovkić kuvaće svoj „čarobni pasulj“. Ovaj put, prikupljen novac biće prosleđen humanitarnoj grupi „Pomoć od srca Bačka Palanka“ za pomoć naujugroženijim stanovnicima opštine Bačka Palanka.

U Gradskom bioskopu 18. i 19. januara od 18.00 i 20.30 časova biće prikazan film “Sluga 2“. Cena ulaznice 400 dinara. Takođe 20. i 21. januara od 18.00 časova biće prikazan animirani film „KRCKO ORAŠČIĆ I MAGIČNA FLAUTA“ sinhronizovan na srpski jezik. Cena ulaznice 300 dinara.

Danas je zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, 18. januara ukrštaju se vetrovi. Srpska Pravoslavna Crkva slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Košarkaši Hercegovca pobednici su ovogodišnjeg Kupa Srbije. Ekipa Košarkaškog kluba ’’Hercegovac’’ iz Gajdobre, nakon produžetaka, savladala je ekipu ’’Čačak 94 Quantox’’, rezultatom 86:82. Ovo je istorijski uspeh Gajdobrana u Drugom stepenu Kupa Srbije. Finalna utakmica Kupa Srbije, odigrana je sinoć u Sportskoj hali u Gajdobri.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 79 saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo poginulih lica, dok je povređeno 40 učesnika u saobraćaju. Zbog poslednje nedelje školskog raspusta, na svim važnijim putnim pravcima očekuju se veće gužve, a pogotovo na putnim pravcima ka turističkim centrima, pa Uprava saobraćajne policije skreće pažnju vozačima da pokažu potrebnu dozu strpljenja kako bi se očuvalo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja. Posebno se apeluje na vozače koji sa porodicama odlaze na odmor ili se vraćaju sa odmora da decu u vozilima prevoze na zakonom propisan način, kako bi se očuvala njihova bezbednost.

Raspored sahrana za četvrtak, 18. januara, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Jović Jovan (1947)

13:00 – Raca Branka (1959)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,22 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana promenljivo vreme, ponegde mestimično sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20 stepeni. U Bačkoj Palanci do kraja dana promenljivo vreme, moguća je kiša, temperatura do 18 stepeni. Sutra zahlađenje uz prelazak kiše u sneg, pre podne u Vojvodini i zapadnoj Srbiji gde se očekuje i stvranje manjeg snežnog pokrivača. Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 5 do 9 tokom dana temperatura u osetnom padu i posle podne će se kretati u intervalu od -1 do 12 stepeni. Uveče i tokom noći dalji pad temperature u svim predelima. Sutra u Bačkoj  Palanci oblačno, mogući su i sneg i kiša, temperature do 7 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.