Vesti 13.12.

Osnovna škola “Sveti Sava”, jedna od najvećih u Bačoj Palanci, koju pohađa 741 učenik, danas je dobila fiskulturnu salu, 67 godina nakon izgradnje. Deca su do sada fizičko vaspitanje radila u dvorištu ili učionicama, te su se oni najviše i obradovali otvaranju sale. Objekat obuhvata prizemlje i sprat. U prizemlju se nalazi prostrana sala od 743,9 kvadrata, opremljena toaletima, dve svlačionice, savremenom spravarnicom i kotlarnicom koja obezbeđuje efikasno grejanje. Na spratu je izgrađena tribina za gledaoce sa dva sanitarna čvora i kabinet sa sanitarnim čvorom. Radove vredne više od 110 miliona dinara, u celosti je finansirala opština iz svog budžeta.

U proteklom periodu od septembra do danas, zabeležen je porast broja respiratornih infekcija, virusa gripa, oboljenja slična gripu, korona virusa i drugih virusa koji se šire kapljičnim putem, kao i porast broja gastrointestinalnih infekcija koje izazivaju stomačni virusi, navodi se u saopštenju Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović”. Na području backopalanačke opštine registruju se kovid pozitivni pacijenti, dnevno u proseku 10 pozitivnih, tako da je od početka decembra zabeleženo 95 obolelih. Broj pregleda u respiratornoj ambulanti je oko 40 dnevno. Trenutno radi jedna lekarska ekipa radnim danima od 07:00 do 15:00, a subotom od 08:00 do 13:00 časova.

Zbog radova na električnoj mreži, sutra, 14. decembra, bez struje će povremeno u periodu od 9 do 13 časova, ostati potrošači u Obrovcu u ulici  Maršala Tita od kućnog broja 133 pa prema Bačkoj Palanci. U slučaju vremenskih neprilika radovi će se otkazati.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Palanci uhapsili su meštanina S. R. zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Sumnja se da je, u avgustu, zapalio baštu jednog ugostiteljskog objekta u Bačkoj Palanci i pričinio veliku materijalnu štetu. Policija je, pregledom osumnjičenog, pronašla marihuanu, te će protiv njega biti podneta i krivična prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga. S. R. je određeno zadržavanje do 48 sati i biće priveden uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Bačkoj Palanci.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su N. M. iz Bačke Palanke, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Sumnja se da je on, prošle godine, posle sukoba sa radnicima obezbeđenja na jednom novosadskom splavu, ispalio više hitaca iz vatrenog oružja. U pucnjavi niko nije povređen, a policija je, na licu mesta, pronašla nelegalni pištolj koji je, kako se sumnja, korišćen za izvršenje krivičnog dela. N. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i biće priveden, uz krivičnu prijavu, višem javnom tužiocu u Novom Sadu.

U Muzeju grada 15. decembra u 18.00 časova biće otvorena izložba slika sa 19. Memorijalne likovne kolonije ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. Kolonija je održana 1. oktobra u okviru Barvalovog salaša u Despotovu. Na koloniji su pored članova ULS „Petar Tomić“ učestvovali i gosti iz Bačkog Petrovca, Novog Sada, Vrbasa, Bača, UŽ „Zlatne ruke“ iz Bačke Palanke i UŽ „Tovariševo“ iz Tovariševa.

U Kulturnom centru u Čelarevu, 16. decembra, od 16 časova, biće održan treći Novogodišnji bazar. Na bazaru će se moći kupiti kolači, novogodišnje dekoracije, ručni radovi i još mnogo toga. Za posetioce biće obezbeđeno kuvano vino i čaj. Biće organizovana i Novogodišnja tombola od 19 časova. Organizator bazara je Kulturni centar mladih KUD “Petar Kočić”.  

U Muzeju grada u četvrtak, 21. decembra sa početkom u 20.00 časova biće održan koncert dečijeg hora „Zvonce“ po nazivom „Hajdemo u planine“. Ulaz je slobodan.

U Muzeju grada, u četvrtak, 28. decembra, sa početkom u 19.00 časova, biće održan Božićni koncert PRAZNIČNE PRIČE. Nastupiće vokalni ansambl Quadrivia i prijatelji Aleksandar Alić – Perkusije/Frula, Andrej Kukuruzar – Violina i Milan Blanuša – Gitara. Ulaz slobodan.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 111 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 41, a na žalost poginula su 2 učesnika u saobraćaju. Za danas je u većem delu zemlje najavljena kiša, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i vlažnih kolovoza smanje brzinu kretanja vozila i drže bezbedno odstojanje u odnosu na druga vozila. Takođe, na određenim deonicama puteva moguća je pojava magle, zbog čega je neophodno dodatno povećati opreznost kako bi se smanjio rizik nastanka saobraćajne nezgode.

Raspored sahrana za sredu, 13. decembra, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Bajić Simo (1926)

13:00 – Jurišin Dobrila (1954)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,17 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno oblačno, uveče i tokom noći i u većini krajeva kiša. Vetar slab i umeren, u košavskom području i na planinama povremeno jak južnih pravaca. Najviša dnevna temperatura od 8 do 17 stepeni. Do kraja dana u Bačkoj Palanci oblačno, moguća je kiša, temperatura do 15 stepeni. Sutra oblačno sa kišom ali uz pad temperature, pa će kiša na planinama preći u sneg. Pre podne i sredinom dana na severu prestanak padavina, dok će u ostalim krajevima uveče i u toku noći padavine oslabiti. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 9, a najviša dnevna od 7 do 11 stepeni, tokom dana u padu. Sutra u Bačkoj Palanci oblačno, moguća je slaba kiša, temperatura do 10 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.