Vesti 11.12.

Glavni trg, sve pešačke staze i parkinzi u pešačkoj zoni u Bačkoj Palanci biće sanirani ove i sledeće godine, stoji u saopštenju opštine Bačka Palanka. Radovi su počeli danas, a biće sređene ulice Kralja Petra Prvog, Jugoslovenske armije, Trg bratstva i jedinstva, zatim pešačke površine i parking prostor ispred „TC Elit“ i trg ispred Erste banke u ulici Kralja Petra Prvog i u ulici Đure Jakšića i ulica Akademika Milana Kurepe. Ceo projekat se finansira preko Uprave za kapitalna ulaganja APV. Ukupna vrednost radova je 324,9 miliona dinara, a ove godine su odobrena sredstva u iznosu od 162 miliona dinara. Rok za izvođenje radova je 240 kalendarskih dana. Radovi će se u više faza odvijati na više lokacija istovremeno. Sređuje se leva strana ulice Kralja Petra Prvog, od pošte do Tehničke škole 9. Maj i pešačke površine i parking u ulici Đure Jakšića. Potom će biti sređene pešačke površine i parking prostor ispred Tržnog centra “Elit“ i trg ispred Erste banke u ulici Kralja Petra Prvog. Tokom sledeće godine biće uređena druga strana ulice Kralja Petra Prvog od pošte do škole 9. Maj, Trg bratsva i jedinstva i ulice Akademika Milana Kurepe i Jugoslovenske armije, stoji u saopštenju Opštine Bačka Palanka.

Od 1. januara sledeće godine važiće novi uslovi za penzionisanje žena jer se starosna granica za odlazak žena u penziju pomera za dva meseca, tako da će uslov za penzionisanje biti 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za muškarace će i dalje važiti isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

U četvrtom ciklusu programa Moja prva plata za blizu 10.600 radnih mesta, koje je ponudilo oko 7.000 poslodavaca, konkurisalo je više od 13.000 mladih, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ). Ovaj program omogućava podršku zapošljavanju mlađih od 30 godina, bez radnog iskustva sa najmanje završenom srednjom školom, navodi se u saopštenju i dodaje će do 22. decembra poslodavci birati kandidate sa liste prijavljenih na poziciji. Posle toga biće formirana konačna lista poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata na pozicijama koja će biti dostupna na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, a od 1. do 19. januara sledi potpisivanje ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata. Program traje devet meseci, a za to vreme NSZ će kandidatima sa završenom srednjom školom mesečno isplaćivati po 28.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem po 34.000 dinara.

Na osnovu Lokalnog akcionog plana za Rome u opštini Bačka Palanka u oblasti obrazovanja, raspisan je Konkurs za dodelu stipendija učenicima i studentima romske nacionalne zajednice na teritoriji opštine Bačka Palanka u školskoj 2023/2024 godini. Konkurs je otvoren do 22. decembra a o načinu konkurisanja i neophodnoj dokumentaciji možete se informisati na sajtu opštine Bačka Palanka.

Opština Bačka Palanka, aktom MUP-a Republike Srbije — Sektora za vanredne situacije Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, obaveštava stanovništvo na teritoriji opštine Bačka Palanka da, je za sredu, 13. decembra, tačno u 12.00 časova, predviđeno oglašavanje sirena za javno uzbunjivanje na području celog Južnobačkog upravnog okruga, pa i na teritoriji opštine Bačka Palanka, emitovanjem signala jednoličnog tona u trajanju od 60 sekundi.

U Gradskom bioskopu, 14. decembra, u 20.00 časova, biće odigrana pozorišna predstava za odrasle „HAJDE DA IMPROVIZUJEMO!“ autorski projekat Srđana J. Karanovića. Igraju: Jovana Berić, Marta Bogosavljević, Luka Grbić, Teodora Dragičević, Adrijana Đorđević, Đorđe Kadijević, Aleksa Marković, Nikola Mijatović, Iva Milanović i Mina Nenadović. Cena ulaznice je 1.000 dinara.

U Kulturnom centru u Čelarevu, 16. decembra, od 16 časova, biće održan treći Novogodišnji bazar. Na bazaru će se moći kupiti kolači, novogodišnje dekoracije, ručni radovi i još mnogo toga. Za posetioce biće obezbeđeno kuvano vino i čaj. Biće organizovana i Novogodišnja tombola od 19 časova. Organizator bazara je Kulturni centar mladih KUD “Petar Kočić”.  

Za vikend su odigrane utakmice 13. kola Druge muške lige Srbije za košarkaše. Ekipa Hercegovca iz Gajdobre pobedila je domaću ekipu KK “Kolubara”. Konačan rezultat KK “Kolubara” – KK “Hercegovac” 68:77 (10:12, 16:21, 16:19, 26:25). Nakon 13. kola Hercegovac ima skor od 10 – 3 i nalazi se na deobi drugog mesta. Derbi 14. kola odigraće se narednog vikenda u Gajdobri kada u goste Hercegovcu dolazi provoplasirani beogradski Radnički.

Raspored sahrana za ponedeljak, 11. decembra, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Pijetlović Milan (1951)

13:00 – Jovičić Mlađen (1931)

Groblje u Obrovcu

12:00 – Jatić Ljubica (1946)

13:00 – Ljubojev Dragan (1979)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,17 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, uveče naoblačenje sa slabom kišom, na visokim planinama provejavanje snega. Vetar slab i umeren, južnih pravaca. Najviša dnevna temperatura od 7 do 11 stepeni. U Bačkoj Palanci do kraja dana promenljivo oblačno, moguća je slaba kiša, temperatura do 9 stepeni. Sutra umereno oblačno i toplije vreme. Vetar slab i umeren, južnih pravaca. Jutarnja temperatura od 0 do 6, a najviša dnevna od 10 do 15 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, temperatura do 12 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.