Vesti 28.11.

Elektroprivreda Srbije produžila je rok dospeća računa za električnu energiju za domaćinstva za oktobar do 30. novembra. Građanima je na raspolaganju i portal Uvid u račun koji se nalazi na sajtu EPS-a. Portal je namenjen svim kupcima na garantovanom snabdevanju, pokrenut je 1. novembra. Omogućava brz i jednostavan pristup e-računu odmah po formiranju, kao i bezbedno i brzo plaćanje bez odlaska u poštu ili banku, kažu u EPS-u. Dodaju da je tu mogućnost do sada iskoristilo više od 242.000 korisnika. 

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za proizvodnju sadnog materijala za proizvedene sadnice voćaka, vinove loze, hmelja i ruža za ovu godinu, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, otvoren je još danas, 28. novembra. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu iznosi 700.000 dinara.

SSŠ “Dr Radivoj Uvalić” je domaćin i promoter četvrte interaktivne izložbe ,,Karavan za klimu 4.0 – Voda i klimatske promene,, koji ima za cilj podizanje svesti mladih o značaju spoznaje različitih tema u vezi voda na teritoriji Srbije, kao važnog resursa u budućnosti. Izložba govori o vezi vode i klimatskih promena i uči nas kako možemo bolje koristiti i čuvati vodu u svakodnevnom životu. Karavan za klimu je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji a realizuje se u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i deo je Međunarodnog programa “Eko škola” u Srbiji čije priznanje nosi jedino škola u Opštini Bačka Palanka. Izložba je postavljena u holu škole do 01.decembra.

Predstava Bliže, rađena po dramskom tekstu Patrika Marbera, nagrađivanog komada britanske savremene drame, biće odigrana u Gradskom bioskopu danas, 28. novembra, u 20.00 časova. U prtedstavi igraju: Vanja Nenadić, Sonja Kesler/Ivana Dudić, Branislav Jerković i Nikola Ivačkov Cena ulaznice je 1.000 dinara.

U Narodnoj biblioteci “Veljko Petrović” biće organizovana promocija izabranih dela Selimira Radulovića, u četvrtak, 30. novembra od 19 časova. Gost promocije biće Dragoljub Kojčić, filozof.

U Gradskom bioskopu 30. novembra u 18.00, 1. decembra u 16.00 i 3. decembra od 18.00 časova biće prikazan animirani, porodični  film „TITINA“ sinhronizovan na srpski jezik. Cena ulaznice za ovaj film je 300 dinara. U Gradskom bioskopu 1. decembra od 18.00 i 20.30 časova biće prikazan film „POKIDAN“nastao po motivima života Aleksandra Vuksanovića – Ace Lukasa. Cena ulaznice za ove projekcije je 350 dinara a blagajna će raditi od 17.00 časova.

U Gradskom bioskopu 14. decembra u 20.00 časova biće odigrana pozorišna predstava za odrasle „HAJDE DA IMPROVIZUJEMO!“autorski projekat Srđana J. Karanovića. Igraju: Jovana Berić, Marta Bogosavljević, Luka Grbić, Teodora Dragičević, Adrijana Đorđević, Đorđe Kadijević, Aleksa Marković, Nikola Mijatović, Iva Milanović i Mina Nenadović. Cena ulaznice 1.000 dinara.

Proteklog vikenda član Karate Akademije Bushido, Aleksandar Boškov, učestvovao je u Matosinhosu (Portugal) na turniru Svetske lige za seniore Karate 1 Serie A i završio je na sedmom mestu u grupi što ga je na WKF rang listi za seniore pomerilo za 23 mesta prema vrhu. Imao je odličan nastup među najboljim katašima na svetu. Takođe je u Čačku održan Kup Srbije za mlađe uzraste gde je učestvovalo šest takmičara koji su osvojili tri medalje. Irena Grujanić bila je prva u kategoriji nade 2011. godište, apsolutni nivo, Nađa Valašek osvojila je 2. mesto u kategoriji nade 2010. godište, apsolutni nivo i Mia Mirković koja je osvojila 3. mesto u kategoriji poletarke 2014. godište, E klasa. Reprezentativce, Aleksandra Boškova, Nađu Valašek i Jovana Uroševića, uskoro očekuje Svetska liga za mlade (Karate 1 Yoth League) koja će se održati u Veneciji od 7. do 10. decembra.

KK „ Feniks“ je predhodni vikend odigrao jednu utakmicu. Generacija 2009. godište je gostovala u Novoj Pazovi. Ta utakmica je bila veoma bitna za ovu generaciju. Od početka utakmice ekipa Feniksa je bila sigurnija i bolja u igri i na kraju slavila rezultatom 64:70. Tom pobedom uspeli su da izbore plasman u drugi stepen takmičenja.

Šestonedeljni Božićni post kojim se vernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista počeo je danas. Božićni post traje 40 dana, do Božića.

Prethodnog dana u saobraćajnim nezgodama na našim putevima je povređeno 27 učesnika u saobraćaju. Za danas je u većem delu zemlje najavljena kiša, što će doprineti nepovoljnim uslovima za odvijanje saobraćaja, pa Uprava saobraćajne policije skreće pažnju vozačima da smanje brzinu kretanja i da drže bezbedno odstojanje u odnosu na druga vozila. Takođe se podsećaju pešaci da noću i u uslovima smanjene vidljivosti na putevima van naselja moraju nositi svetloodbojni prsluk ili drugu reflektujuću materiju, kako bi vozači mogli blagovremeno da ih uoče.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,21 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana u većem delu zemlje oblačno s kišom i vetrovito. U brdsko-planinskim oblastima očekuju se mešovite padavine, sneg i kiša, koja će se mestimično lediti na tlu. Najviša dnevna temperatura od 6 do 11 stepeni. U Bačkoj Palanci danas oblačno, kišovito, temperatura do 8 stepeni. Sutra ujutro i pre podne umereno do potpuno oblačno vreme sa mešovitim padavinama: kišom i snegom. U toku dana postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren. Jutarnja temperatura od 0 do 3, a najviša dnevna od 3 do 7 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci oblačno sa kišom i snegom, temperatura do 4 stepena. 

Both comments and pings are currently closed.