Vesti 01.07.

Iz gimnazije “20. oktobar” obaveštavaju učenike koji se upisuju u 1. razred gimnazije da će upis biti organizovan u utorak i u sredu, 2. i  3. jula, u vremenu od 8 do 15 sati u holu gimnazije. Učenici se u 1. razred mogu upisati i elektronski, preko portala „Moja srednja škola“.

Narodna biblioteka “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci od 1. jula do 31. avgusta uvodi letnje radno vreme. Od ponedeljka do petka biblioteka će raditi od 7.00 do 14.00 časova, a subotom od 8.00 do 14.00 časova. Od 1. septembra biblioteka prelazi na redovno radno vreme.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković izjavio je da je kampanja “Vozi odmoran” koja počinje danas, namenjena svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Srbiju, a prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima koji tranzitiraju ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima. On je za Tanjug rekao da je kampanja, koja će trajati do 10. septembra, značajna jer se pokazalo da se zbog zajedničkih institucionalnih aktivnosti, smanjio broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama. Kampanju “Vozi odmoran” pokrenula je Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i ostalim društveno odgovornim partnerima.

Po prvi put u Bačkoj Palanci, 7. jula, sa početkom od 17:30 časova, biće održana manifestacija pod nazivom “Topotom konja kroz vremeplov Bačke Palanke“. Celu manifestaciju prati defile jahača i zaprega kroz grad, dok će ceo program pratiti tamburaški orkestar iz Novog Sada, kao i mnogobrojna udruženja žena sa svojim vojvođanskim rukotvorinama, slikari koji će islikavati panorame Bačke Palanke i njenu istoriju.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke raspisuje Konkurs za učešće na 31. izdanju Festivala koji će biti održan od 20. do 24. avgusta 2025. godine u Bačkoj Palanci. Pravo učešća imaju sva profesionalna pozorišta za decu i mlade, koja svoje prijave treba da pošalju najkasnije do 15 septembra ove godine. O preliminarnim rezultatima selekcije učesnici koji su prošli selekciju biće obavešteni elektronskim putem najkasnije do 15. januara. O kvalitetu predstava koje ulaze u takmičarsku selekciju 31. FEP odlučuje Umetnički odbor Festivala. Konačni rezultati biće objavljeni na sajtu festivala (www.fep.org.rs) najkasnije do 1. jula 2025. godine. Ove godine, Festival obeležava punih 30 godina kontinuiranog rada i održava se u Bačkoj Palanci od 22. do 25. avgusta, pod sloganom Metamorfoza!

U Slovačkoj se održava Prvenstvo Evrope za juniore u kajaku i kanuu. Bačkopalančani Strahinja Dragosavljević i Veljko Vještica su postali juniorski šampioni Evrope u disciplini K2-500. Oni su osvojili zlatnu medalju veslajući deonicu od 500 metara u vremenu 1:29.125. Takođe Strahinja Dragosavljević osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, ovoga puta u discplini K1-200m. Postao je dvostruki šampion Evrope u Bratislavi i na najlepši mogući način se oprostio od juniorske kategorije. Osim zlatne medalje, opet je oboren svetski rekord na najkraćoj kajakaškoj deonici (35 sekundi, 256 stotinki).

Tokom prethodne nedelje, u saobraćajnim nezgodama na našim putevima povređeno je 364, dok je poginulo 5 učesnika u saobraćaju. Zbog povoljnih vremenskih uslova i sezone odmora na putevima se očekuje veći broj motocikala i mopeda, pa se skreće pažnja vozačima putničkih i teretnih vozila, kao i vozačima autobusa, da obrate posebnu pažnju na vozače dvotočkaša, kako bi se sačuvala njihova bezbednost. Istovremeno se apeluje na vozače motocikala i mopeda da ne upravljaju vozilom bez vozačke dozvole, da poštuju propisano ograničenje brzine i da koriste kacigu i drugu zaštitnu opremu.

Raspored sahrana za ponedeljak, 01. jula, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Mladenovu

12:00 – Potapov Mirjana (1942)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,03 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno sunčano i veoma toplo vreme uz slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Najviša dnevna od 31 do 37 stepeni. Uveče u severnim, zapadnim i centralnim, a tokom noći i u istočnim predelima naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature. Ponovo se lokalno očekuju obilne padavine za kratak vremenski period, kao i jak i olujni vetar u zoni najjačih padavina. U Bačkoj Palanci do kraja dana sunčano i toplo, uveče je moguća kiša, praćena grmljavinom, temperatura do 33 stepena. Sutra sparno i nestabilno sa uslovima za vremenske nepogode: velika količina padavina, lokalna pojava grada i jak i olujni vetar u oblasti najintenzivnijih padavina. Najmanja količina padavina prognozira se za severu Bačke. Dnevna temperatura biće u padu za oko 10 stepeni u odnosu na ponedeljak. Vetar slab i umeren, na severu i istoku Srbije kratkotrajno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 22, a najviša dnevna od 23 do 29 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci oblačno sa kišom, temperatura do 23 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.