Vesti 21.06.

Opština Bačka Palanka dobila je od Komesarijata za izbeglice 4,95 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje izbeglica na teritoriji opštine. Za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom Komesarijat je obezbedio 3.510.000 dinara, a opština iz svog budžeta izdvaja 390.000 dinara, dok je za nabavku građevinskog materijala i opreme za poboljšanje uslova stanovanja kroz rekonstrukciju i sanaciju objekata Komesarijat izdvojio 1.440.000 dinara. Ukupna vrednost podrške iznosiće 4,98 miliona dinara. Ugovori su potpisani 20. juna u Komesarijatu za izbeglice. Opština će u narednih 15 dana, osnovati zasebne komisije, koje će u roku od 15 dana raspisati konkurse za izbor korisnika. Konkursi će biti istaknuti na oglasnoj tabi i sajtu opštine, kao i na sajtu Komesarijata. Za kupovinu kuće s okućnicom mogu da se jave izbegla lica koja nemaju rešeno stambeno pitanje, a maksimalan iznos koji mogu da dobiju je 1.950.000 dinara.

Danas je održana 193. sednica Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka. Članovi veća razmatrali su 4 tačke dnevnog reda. Između ostalog članovi veća su utvrdili predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Drugu izmenu Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“ Bačka Palanka za ovu godinu i predlog Rešenja o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Opštine Bačka Palanka u postupku javnog nadmetanja – i to nepokretnosti koje čine kompleks „Merkur“ u katastarskoj opštini Bačka Palanka – grad, koji su upućeni Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje usvajanje i razmatranje.

Na osnovu Odluke o privremenom postavljanju manjih montažnih objekata i uređaja na javnim površinama i Pravilnika o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje reklamnih objekata i uređaja za oglašavanje i reklamiranje, utvrđene su mogućnosti i pravila za postavljanje reklamnih oznaka – tabli, za zainteresovane privredne subjekte na teritoriji Opštine Bačka Palanka. Obaveštavaju se privredni subjekti na teritoriji Opštine Bačka Palanka, da ukoliko nisu podneli zahtev za postavljanje reklamne oznake – table, Odeljenje za privredu Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka je produžilo rok za prijavu istih do 30. juna. Ukoliko se do tog termina, ne podnese zahtev za postavljanje reklamne oznake – table, iste će biti uklonjene sa javne površine.

Lokalne samouprave razvijaju, usvajaju i realizuju lokalne strategije i godišnje planove za bezbednost saobraćaja na svojim teritorijama, u skladu sa uputstvima i prioritetima prepoznatim u okviru Nacionalne strategije i Akcionog plana za bezbednost saobraćaja. U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka organizovao je trening bezbedne vožnje za motocikliste. Prema statistici Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji bačkopalanačke opštine od 2018. do 2022. godine u saobraćajnim nezgodama povređeno je 40 vozača motocikla i mopeda, a na svu sreću poginulih lica nije bilo. Organizovanje ovakvih treninga u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja mnogo pomaže iskusnim i manje iskusnim vozačima.

U narednih sedam dana gorivo na pumpama u Srbiji prodavaće se skuplje za po dva dinara po litri. Maloprodajna cena evro dizela biće 203 dinara, dok će BMB 95 koštati 191 dinar po litri. Ove cene su na snazi do sledećeg petka 28. juna.

Nacionalna služba za zapošljavanje najavila je da je danas počela isplata redovne novčane naknade za nezaposlena lica. Privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosovo i Metohija biće isplaćena u subotu, 22. juna. Redovna i privremena novčana naknada za maj biće isplaćena preko Banke Poštanska štedionica, navedeno je u saopštenju.

U Muzeju grada u četvrtak 27. juna sa početkom u 20.00 časova biće predstavljena osma knjiga Predraga Ž. Vajagića, bačkopalanačkog profesora pod nazivom „Fis i Zita“.

Na Gradskoj plaži u Bačkoj Palanci, u subotu, 29. juna, sa početkom u 17 časova, održaće se „Dan Dunava“, manifestacija za decu. Ovaj događaj, koji se održava svake godine, okuplja mališane i njihove porodice na kreativan i zabavan način. Posetioce očekuju brojne aktivnosti koje će obradovati decu svih uzrasta. Planirane su kreativne i likovne radionice, kao i dečija poezija na temu Dunava pod nazivom „Rastao sam pored Dunava“. Muzej grada Bačka Palanka priređuje izložbu škole crtanja i slikanja, a biće predstavljeni i crteži učenika OŠ Heroj Pinki.

U subotnjem izdanju “Nedeljnih novina” moći ćete pročitati: Đaci generacije iz cele opštine, profesorica koja u slobodno vreme pravi igračke, generacija koja je iznedrila dva doktora nauka, najhumaniji ljudi naše opštine i brojnim kulturnim i sportskim događajima.

Tokom prethodnog dana, u saobraćajnim nezgodama na našim putevima nije bilo poginulih lica, dok je povređeno 22 učesnika u saobraćaju.  Pripadnici Uprave saobraćajne policije, u prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta u Srbiji otkrili su ukupno 87 prekršaja. Od navedenog broja vozača, 34 nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, dok 30 nije imalo identifikacionu nalepnicu. Takođe, 18 vozača električnih trotineta nije nosilo reflektujući prsluk na kolovozu, dvoje je prevozilo druga lica navedenim vozilom, dok se dvoje vozača kretalo putem iako je bila dostupna biciklistička staza. Prekršajna prijava podneta je i protiv vozača električnog trotineta koji je upravljao sa 0,66 promila alkohola u organizmu.

Raspored sahrana za petak, 21. juna na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Kordić Darinka (1941)

Groblje u Silbašu

12:00 – Kolarić Gavra (1934)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,06 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 stepeni. U Bačkoj Palanci sunčano i veoma toplo, temperatura do 37 stepeni. Sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od 18 do 26, a najviša dnevna od 35 do 40 stepeni. Posle podne i uveče veoma retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. U Bačkoj Palanci sutra promenljivo oblačno, temperatura do 37 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.