Vesti 31.05.

Javni poziv za ostvarivanje finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe, roda 2023, i Javni poziv za podsticaje u stočarstvu po košnici pčela biće raspisani u toku naredne nedelje, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon toga, tokom juna biće raspisan Javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za krave, za uzgoj teladi za tov, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva. Ministarstvo nastavlja realizaciju planiranih mera podsticaja i na ovaj način nastavlja sa raspisivanjem Javnih poziva prema najavljenoj dinamici, navodi se u objavi.

Isplata majskih penzija počeće 4. juna, kada će primanja početi da pristižu korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti, kako onima koji penzije primaju preko tekućih računa, tako i onima koji ih dobijaju na kućnim adresama ili podižu na šalterima pošta, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Dan kasnije isplata će početi za vojne i poljoprivredne penzionere, takođe nezavisno od toga za koji način primanja penzija su se opredelili. Poslednji će penzije dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih. Njima će penzije početi da pristižu 11. juna, bez obzira na to da li ih primaju preko tekućih računa, na kućnim adresama ili poštanskim šalterima.

Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, danas je poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini. Ostali učenici osnovne škole, od prvog do sedmog razreda, sa nastavom završavaju 14. juna, a svi srednjoškolci sedam dana kasnije, odnosno 21. juna. Male maturante, odnosno učenike koji završavaju osmi razred, u junu čeka pripremna nastava, zatim polaganje male mature 17, 18. i 19. juna, i na kraju upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja.

U Viziću će po deseti put ove godine PSD „Ravničar“ iz Bačke Palanke i Planinarski savez Vojvodine organizuju tradicionalnu sportsku manifestaciju „Vizićki susreti planinara“, u nedelju, 09. juna. Dolazak učesnika i prijava u prostorijama Mesne zajednice Vizić od 9:00 časova. Polazak na stazu u 9:30 časova.

Litar evrodizela će na pumpama od danas, od 15 časova, koštati maksimalno 201 dinara, dok će se benzin evropremijum BMB 95 najviše plaćati 192 dinara za litar. To znači da se cena evrodizela nije promenila u odnosu na prošlu nedelju, dok je benzin pojeftinio za dva dinara.

U gradskom bioskopu od 5. do 9. juna biće održan 29. Vojvođanski festival novih teatarskih formi i monodrame. 5. juna od 20.00 časova, predstava na rusinskom jeziku „SAN SMEŠNOG ČOVEKA“, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Vladimira Nađa – Dramski studio „ART“ DK, Ruski Krstur. 6. juna od 20.00 časova, predstava na slovačkom jeziku „MOSKVA – PETUŠKY“, Venedikta Jerofejeva u režiji Marine Dir – Pozorište „Vladimir Hurban Vladimirov“, Bački Petrovac. 7. juna od 20.00 časova „KOSANA, UDOVICA OVDAŠNjA“, Đoke Filipovića, u režiji Slobodana Stankovića – Kulturni centar Pećinci. 8. juna od 20.00 časova „ČOVEK SA RAGOM“, predstava na rumunskom jeziku, George Ciprijana u režiji Margarit Ekvoju – Dom kulture „Dojna“ Uzdin. 9. juna od 18.00 časova „IGRE U PESKU“, Mihala Valčaka u režiji Bojana Naića – Kulturni centar Pećinci. 9. juna 20.00 časova „OŽALOŠĆENA PORODINA“, Branislava Nušića u režiji Teodore Marčete – Kreativni centar „Artelje“ Inđija. Ulaz je slobodan.

U dvorištu Muzeja grada Bačka Palanka 15. juna održaće se „Olimpijada Kids KC 2024.“, sportski događaj namenjen dečacima i devojčicama uzrasta od 7 do 16 godina. Takmičari će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim poligonima, basketu 3×3 i stonom tenisu. Prijave se vrše isključivo u elektronskoj formi na ćirilici, slanjem na imejl adresu odnosisajavnoscukcbp@gmail.com do 7. juna u 12.00 časova.

Od 24. do 26. maja, na Adi Ciganliji, održan je Kup Srbije, za kajakaše, kao i izborna kontrola za Evropsko prvenstvo za seniore koje će se održati u Segedinu, i za Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore do 23. godine koje će se održati u Bratislavi. Kajakaši „Tarkett“-a su postigli odlične rezultate, osvojivši ukupno 14 medalja od čega 6 zlatnih, 3 srebrne i 5 bronzanih.

U subotnjem izdanju “Nedeljnih novina” moći ćete pročitati: Kako se ratari bore sa klimatskim promenama?, Intervju sa dr Borislavom Jovićem, čitajte o porodici Leporis iz Silbaša koja je konačno dobila krov nad glavom, o sastancima generacija nakon 50 godina, o neobičnom sportu Marije Milojević iz Bačke Palanke i drugim kulturnim i sportskim događajima.

Zbog predstojećeg vikenda na svim važnijim putnim pravcima u zemlji očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja, pa uprava Saobraćajne policije skreće pažnju učesnicima u saobraćaju da budu strpljivi i da poštovanjem propisa daju direktan doprinos očuvanju povoljnog stanja bezbednosti saobraćaja. Posebno se apeluje na vozače da ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem, kao i na vozače motocikala i mopeda da kostiste kacigu i drugu zaštitnu opremu.

Raspored sahrana za petak, 31. maja na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Obrovcu

12:00 – Radić Ilija (1944)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,10 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana promenljivo oblačno i nestabilno vreme, ponegde mestimično sa kišom. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28 stepeni. U Bačkoj Palanci promenljivo oblačno, temperatura do 26 stepeni. Sutra pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, povremeno i jak jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 19, a najviša dnevna od 26 do 30 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 29 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.