Vesti 29.05.

Danas je održana pedest prva sednica Skupštine opštine Bačka Palanka. Na dnevnom redu sednice našlo se 39. tačaka dnevnog reda. Između ostalog, usvajeni su zapisnici sa prethodnih sednica, donesena je odluka o završnom računu budžeta za 2023. godinu, kao i odluke o prvom rebalansu budžeta za prošlu godinu. Takođe su razmatrani i usvojeni izveštaji o radu Opštinske uprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, kao i brojni izveštaji o finansijskom poslovanju mesnih zajednica opštine Bačka Palanka. Skupština je donela više odluka koje se tiču izmena i dopuna planova detaljne i generalne regulacije, kao i odluku o prestanku osnivačkih prava Opštine u privrednom društvu Radio i televizija Bačka Palanka DOO. Razmatrani su izveštaji o radu i finansijskih izveštaja lokalnih mesnih zajednica za 2023. godinu.

Opštinska izborna komisija obaveštava građane da je sedište/adresa biračkog mesta br. 1 u Bačkoj Palanci promenjena, u odnosu na izbore održane u decembru 2023. godine, te da je za izbore za 02. jun, nova adresa biračkog mesta br. 1, u novim prostorijama Mesne zajednice “Bratstvo”, ulica Mičurinova br. 1.

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine, juče, 28. maja, održana je dodela nagrada učesnicima konkursa „Čistije i zelenije škole u Vojvodini“, koju je dodeljivao Pokrajinski sekreterijat za urbanizam i zaštitu životne sredine za školsku 2023/24. godinu. Dve škole iz naše opštine su dobitnice ove nagrade – OŠ „Braća Novakov“ Silbaš, Parage, Despotovo i OŠ „Aleksa Šantić“ Gajdobra – Nova Gajdobra. U Pokrajinskoj vladi su dodeljene nagrade predstavnicima 54 najbolje vaspitno-obrazovne ustanove u našoj pokrajini, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Ukupni nagradnih fond za nagrade u saradnji sa svim partnerima iznosi preko četiri miliona dinara.

Isplata majskih penzija počeće 4. juna, kada će primanja početi da pristižu korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti, kako onima koji penzije primaju preko tekućih računa, tako i onima koji ih dobijaju na kućnim adresama ili podižu na šalterima pošta, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Dan kasnije isplata će početi za vojne i poljoprivredne penzionere, takođe nezavisno od toga za koji način primanja penzija su se opredelili. Poslednji će penzije dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih. Njima će penzije početi da pristižu 11. juna, bez obzira na to da li ih primaju preko tekućih računa, na kućnim adresama ili poštanskim šalterima.

U toku ove školske godine, učenici i nastavnici – mentori, TŠ „9. maj“ iz Bačke Palanke bili su veoma vredni i uspešni. Iza njih je 8 republičkih takmičenja, na kojima su učenici uspešno demonstrirali svoja znanja i veštine. Na tim takmičenjima, oni su pored škole, predstavljali i našu opštinu. Učenici ove škole učestvovali su i na brojnim manifestacijama koje su organizovane na nivou opštine. Ova školska godina će za manje od mesec dana biti iza njih – vreme je da se malo odmore, kako bi u sledećoj, ako ne ponovili, onda i nadmašili uspehe koje su imali i popeli se još jedan korak na lestvici znanja i veština.

Dan otvorenih vrata u ŠOMO “Stevan Hristić”, biće održan danas, 29. maja. U periodu od 09:00 do 18:00 časova, moći će da se uđe u Muzičku školu, da se vide učionice, takođe deca koja su zainteresovana moći će videti sve instrumente i prisustovati pripremama za predstojeći prijemni ispit. Danas će biti održan i KONCERT NAGRAĐENIH UČENIKA U SALI MUZEJA GRADA u 19:00 časova.

Biblioteka “Veljko Petrović “ Bačka Palanka u četvrtak, 30. maja, od 19 časova, organizuje promociju knjige pesama i kratkih priča “Igra Švigara” autora Vladimira Pejovića. U programu učestvuje hor „Zvonce“, pod dirigentskom palicom Đurđine Ristić, klub klasične gitare i Marko Šalić kao i pesnik i kantautor Goran Jović.

Promocija romana „Bes – Zemlja gromova“, drugog u trilogiji „Zemlja gromova“ autorke Marije Čakmak, biće održana u četvrtak 30. maja u Muzeju grada u 18.00 časova.

U Muzeju grada u subotu  8. juna u 19.00 časova biće otvorena Izložba venčanica iz druge polovine XX veka sa pratećom modnom revijom autorke Bojane Ćulibrk. Izložba će biti otvorena do 5. jula.

U Sportskom i poslovnom centru “Vojvodina” – SPENS u Novom Sadu, juče, 28. maja, održana je  ŠKOLSKA OLIMPIJADA SRBIJE u karateu. Na ovom takmičenju učestvovalo je i šest takmičara Karate Akademije Bušido iz Bačke Palanke. Aleksandar Boškov je u konkurenciji III i IV razreda u disciplini kate osvojio prvo mesto. Irena Grujanić je u konkurenciji V i VI razreda osvojila prvo mesto. Jovan Urošević je u konkurenciji VII i VIII razreda osvojio drugo mesto. Dunja Stupar je u konkurenciji III i IV razreda osvojila treće mesto. Nađa Valašek je u konkurenciji VII i VIII razreda osvojila treće mesto. Mirjana Urošević je u konkurenciji III i IV razreda u disciplini kate osvojila treće mesto. Svih šest takmičara, Karate Akademije Bušido koji su nastupili na Školskoj olimpijadi Srbije, državni su reprezentativci u svojim kategorijama.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da poštuju propisana ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i da koriste sigurnosne pojaseve na prednjem i zadnjem sedištu a da roditelji decu u vozilima prevoze uz korišćenje bezbednosnih sedišta ili drugih zaštitnih sistema. Takođe apeluje se na pešake da su prilikom kretanja na putu van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti u obavezi da budu osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom, kako bi odgovornim ponašanjem doprineli očuvanju svoje bezbednosti.

Raspored sahrana za sredu, 29. maja na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Gajdobri

13:00 – Garapaić Slavica (1957)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru, danas iznosi 117,11 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana promenljivo i nestabilno vreme, moguća je kiša. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 26 stepeni. U Bačkoj Palanci promenljivo oblačno, moguća je kiša, temperatura do 26 stepeni. Sutra promenljivo i nestabilno vreme, smenjivat će se sunce i oblaci i pojava kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od 10 do 16, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno, temperatura do 25 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.