Vesti 27.05.

Iz Opštine Bačka Palanka obaveštavaju građane da će se u sredu, 29. maja, od 08:00 časova, vršiti tretman suzbijanja larvi komaraca sa zemlje. Preparat nije opasan za pčele. Lokaliteti na kojima će se vršiti tretman: Bačka Palanka, Čelarevo, Pivnice, Gajdobra, Silbaš, Despotovo, Parage, Tovariševo, Mladenovo i Obrovac.

Rok za podnošenje prijava za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, u okviru IPARD III programa, produžen je do 21. juna. Predmet ovog javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao i novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa.

U Viziću će po deseti put ove godine PSD „Ravničar“ iz Bačke Palanke i Planinarski savez Vojvodine organizuju tradicionalnu sportsku manifestaciju „Vizićki susreti planinara“, u nedelju, 09. juna. Dolazak učesnika i prijava u prostorijama Mesne zajednice Vizić od 9:00 časova. Polazak na stazu u 9:30 časova.

Sutra, 28. maja, u Uskoj ulici, održaće se Dan uličnih svirača. Život muzičke škole će izaći iz učionica na ulicu. “Naši sugrađani moći će da uživaju u lepoj muzici, takođe moći će da vide kako izgledaju časovi muzike, da čuju đake, nastavnike, prisustvuju probama i pripremama za predstojeće koncerte i to sve na otvorenom. Duž Uske ulice biće postavljeni štandovi za svaki instrument posebno, pa će prolaznici moći da vide šta se to sve krije iza zidova muzičke škole. U sredu, 29. maja, biće Dan otvorenih vrata muzičke škole i na taj dan, od 09:00 do 18:00 časova, moći će da se uđe u Muzičku školu, da se vide učionice, takođe deca koja su zainteresovana moći će videti sve instrumente i prisustovati pripremama za predstojeći prijemni ispit. Pozivaju se sugrađani da u utorak od 17:30 do 19:30 prošetaju centrom grada i uživaju u pogledu na Ulične svirače i Časove na otvorenom, a svu zainteresovanu decu POZIVAMO da dođu na Dan otvorenih vrata i upoznaju našu školu, u sredu 29. maja od 09:00 do 18:00. Ideja cele ove organizacije jeste da se ožive Dani uličnih svirača koji su se pre nekoliko godina realizovali i da se našim najmlađim sugrađanima predstavi i približi život u muzičkoj školi kao jedno lepo mesto gde mogu da steknu dragoceno znanje, stoji u saopštenju ŠOMO “Stevan Hristić”.  U sredu, na Dan otvorenih vrata održaće se i KONCERT NAGRAĐENIH UČENIKA U SALI MUZEJA GRADA u 19:00 časova.

Sinoć je zatvoren 60. Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine. Predstava Kulturnog centra Bačka Palanka  „Krađa, svađa itd…“  plasirala se na Republički festival amaterskih predstava koji će biti održan u Kuli od 14. do 26. juna ove godine. Priznanja za tri najbolje predstave, koje stiču pravo učešća na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije dodeljena su: Treće mesto – predstava „Ne šetaj ovde gola“ Žorža Fejdoa u režiji Aleksandera Baka DOMA KULTURE „3. OKTOBAR“ KOVAČICA, Drugo mesto – „Krađa, svađa, itd“ Miroljuba Nedovića u režiji Nenada Erečkovića, KULTURNOG CENTRA BAČKA PALANKA i Prvo mesto – predstava „Zaveje“ (Smetovi) Vladimira Hurbana Vladimirova u režiji Svetlane Gaškove, AP KULTURNOG CENTRA KISAČ.

U subotu 1. juna od 16:00 i 18:00 časova biće prikazan animirani film „Garfild“ sinhronizovan na srpski jezik. Takođe 1. juna od 20:00 časova biće prikazan horor film „Tarot“. Cena ulaznice je 400 dinara i moći će da se kupe na blagajni Bioskopa na dan projekcije od 15:00 časova.

U sklopu manifestacije Dani Bačkog Petrovca, jedan od programa bio je i turnir u odbojci za odbojkašice. Na ovom turniru nastupilo je 4 ekipe: OK Mladost (Bački Petrovac), OK Maglić, Gložan i OK Panonija (Bačka Palanka). U borbi za bronzanu medalju Maglić je savlada Gložan, rezultatom 2:0. U borbi za 1.mesto, Panonija je pobedila domaću ekipu Mladosti, rezultatom 2:0. Odbojkašice mlađih kategorija putuju na jedan od najvećih turnira mini odbojke u Apatinu, koji okuplja preko 200 ekipa. Na ovom turniru, učestvovaće odbojkašice iz Čelareva, Obrovca, Tovariševa i Bačke Palanke.

U Sportskoj hali “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu 25. maja je održan tradicionalni internacionalni turnir RODA KUP. Među 1.000 prijavljenih takmičara nastupilo je i dvoje takmičara karate Akademije Bushido, Aleksandar Boškov i Irena Grujanić. Aleksandar Boškov je nastupio u dve kategorije, u disciplini kata, mlađi seniori i seniori, dok je Irena Grujanić nastupila u kategoriji kata kadetkinja. Aleksandar Boškov je u kategoriji mlađih seniora u finalu pobedio Miloša Purića iz KK Shoto – Beograd i time definitivno potvrdio da mu u kategoriji mlađih seniora trenutno nema premca u Srbiji. Irena Grujanić je u prvom kolu radila protiv Teodore Medojević iz Crne Gore i zabeležila sigurnu pobedu. U četvrtfinalu je radila protiv Nine Stojadinović iz KK Arena – Beograd, dok je u polufinalu radila sa Anđelom Perović iz KK Srem – Sremska Mitrovica. U oba meča je zabeležila sigurne pobede. U finalu je zaustavljena od Teodore Arsić iz KK Poletarac – Obrenovac i osvojila srebrnu medalju. Ovaj turnir je bio odlična provera pred Školsku olimpijadu Srbije koja će se održati sutra, 28. maja u Novom Sadu, ali i za Svetski kup mladih koji će se krajem meseca juna održati u Poreču. Sa Irenom i Aleksandrom na ovom Svetskom Kupu nastupiće i Nađa Valašek.

Tokom prethodne nedelje, u saobraćajnim nezgodama na našim putevima poginulo je 4, dok je povređeno 319 učesnika u saobraćaju. Za naredne dane najavljeni su povoljni vremenski uslovi, pa se na putevima očekuje veći broj motocikala i mopeda. Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače pomenutih vozila da poštuju propisano ograničenje brzine i da koriste kacigu i drugu zaštitnu opremu. Istovremeno skreće se pažnja vozačima putničkih i teretnih vozila, kao i vozačima autobusa, da obrate posebnu pažnju na vozače dvotočkaša, kako bi se sačuvala njihova bezbednost.

Raspored sahrana za ponedeljak, 27. maja na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Čelarevu

12:00 – Banjac Mirjana (1954)

Groblje u Silbašu

12:00 – Medovarski Janko (1932)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,11 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno sunčano vreme. Vetar slab, promenljiv. Najviša dnevna temperatura od 25 do 28 stepeni. U Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 28 stepeni. Sutra pretežno sunčano vreme, samo u brdsko-planinskim predelima moguća je mestimično kiša. Vetar slab do umeren, uglavnom severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 9 do 15, a najviša dnevna od 24 do 28 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 28 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.