Vesti 09.11.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, otvorio je juče rekonstruisane prostorije Opštinske organizacije invalida rada u Bačkoj Palanci. “Savez se obratio Ministarstvu sa predlogom i projektom za pomoć u renoviranju prostorija koju koriste opštinske organizacije, odnosno gradske organizacije Saveza invalida rada u Pančevu, Bačkoj Palanci i Vrbasu, za šta je Ministarstvo izdvojilo 9.447.000 dinara”, ukazao je Selaković. Za rekonstrukciju prostorija opštinske organizacije invalida rada u Bačkoj Palanci ministarstvo je izdvojilo 2,38 miliona dinara.

Juče je održana 163. sednica Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka. Članovi veća razmatrali su deset tačaka dnevnog reda. Između ostalog Opštinsko veće je sačinilo Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu odluke o budžetu Opštine Bačka Palanka za 2024. godinu. Doneto je Rešenje o izmeni i dopuni Rešenja o imenovanju komisije za građevinsko zemljište. Utvrđen je Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Treći rebalans Finansijskog plana Predškolske ustanove „Mladost“ za 2023. godinu, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmenu Finansijskog plana Ustanove, Kulturni centar Bačka Palanka za ovu godinu, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na izmene Programa poslovanja i Finansijskog plana Ustanove za sport i rekreaciju „Tikvara“ i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Rebalans finansijskog plana Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ za 2023. godinu, koji su upućeni Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje razmatranje i usvajanje.

Dom zdravlja “Dr Mladen Stojanović”, na dan državnog praznika, Dana primirja, u subotu 11. novembra, organizuje dežurstvo u Odeljenju za zdravstvenu zaštitu odraslih od 7 do 17 časova. U odeljenju za zdravstvenu zaštitu dece organizuje se dežurstvo od 8 do 13 časova. Centralna apoteka u Bačkoj Palanci kao i Kovid ambulanta, radiće od 8 do 13 časova. Služba za dijalizu i hitne medicinske pomoći radiće po redovnom rasporedu.  

Klubovi za stara i odrasla invalidna lica jedan su od oblika vaninstitucionalne zaštite starih i odraslih lica u stanju socijalne potrebe, Gerontološkog centra Bačka Palanka. Ovi klubovi su niz godina aktivni u Pivnicama, Tovariševu, Čelarevu, Novoj Gajdobri i Mladenovu. Cilj im je pružanje usluga socijalnog rada svim svojim članovima, zadovoljavanje njihovih svakodnevnih socijalnih potreba, organizovanje obrazovnih, kulturno – umetničkih, zabavnih, rahabilitacionih i rakreativnih aktivnosti, stoji u saopštenju Gerontološkog centra Bačka Palanka. U toku protekle nedelje ove aktivne klubove za stara lica u selima obilazili su rukovodilac Službe pomoći u kući Gerontološkog centra Bačka Palanka i njegovi saradnici, kao i saradnici iz Crvenog krsta Bačka Palanka. Ovom prilikom prosledili su neophodno za njihov nesmetani rad, a za sve zainteresovane organizovali su akcije merenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Vaninstitucionalni oblik zaštite i pomoći najstarijim sugrađanima veoma je značajan za njihov što duži ostanak u domu i krugu porodice, naglašavaju zaposleni u Gerontološkom centru Bačka Palanka.

Društvo dijabetičara “DIABAP” Bačka Palanka uz sunfinasiranje lokalne samouporave, a u saradnji sa domom zdravlja “Dr Mladen Stojanović” povodom 14. novembra, Svetskog dana za borbu protiv šećerne bolesti, organiuzuje akciju besplatnog merenja visine šećera u krvi za građane. Akcija će biti održana u subotu, 11. novembra, sa početkom u 9 časova, ispred centra za dijalizu.

Ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i naredne sedmice biće na raspolaganju dobrovoljnim davaocima krvi na više lokacija širom Vojvodine. Krv će se prikupljati u sredu, 15. novembra, u Crvenom krstu u Bačkoj Palanci  od 8 do 12 i od 14 do 18 časova.

Narodna biblioteka “Veljko Petrović” organizuje promociju knjige Nikolausa Hepa “Priče iz prošlog veka”, danas, 09. novembra, od 18 časova. O knjizi govore prof. dr Svetozar Boškov, mr Vladimir Balj i dr Predrag M. Vajagić – priređivač prevoda knjige.

U sredu 15. novembra u 11.00 časova biće održana likovna radionica „Slikarskim putem Ranka Vukeljića“ na kojoj će ovaj eminentni umetnik čija je izložba otvorena u Muzeju grada 1. novembra raditi sa prijavljenom decom. Od ranih dana učimo o likovnoj kulturi, pravimo razliku između različitih tehnika. Radionica je besplatna, predviđena je za sve uzraste (osnovna i srednja škola) a zainteresovani se mogu prijaviti porukom na telefon 060/5561911.

Za vikend će biti odigrane fudbalske utakmice 14. kola Sprske lige “Vojvodina”. Ekipa OFK Bačke iz Bačke Palanke igra u gostima protiv ekipe Dinama 1945 iz Pančeva. Ova utakmica se igra u subotu, 11. novembra, od 13 časova.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 102 saobraćajne nezgode, u kojima je povređeno 14, a poginuo je 1 učesnik u saobraćaju. Uprava saobraćajne policije skreće pažnju da su se u poslednja tri dana na našim putevima dogodile tri saobraćajne nezgode sa poginulim licima u kojima su učestvovali traktori, a u tim nezgodama poginula su dva putnika na traktoru, kao i jedan pešak koji je oboren od strane traktora. Imajući u vidu da je trenutno vreme jesenjih poljoprivrednih radova, kada je na putevima povećan broj traktora i radnih mašina, apeluje se na vozače pomenutih vozila da poštuju saobraćajne propise i time doprinesu unapređenju stanja bezbednosti saobraćaja. Posebno se naglašava zakonska obavezu traktora i radnih mašina da noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraju imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo, odnosno da prilikom učestvovanja u saobraćaju na putu moraju biti označena tablom za označavanje sporih vozila.

Raspored sahrana za četvrtak, 09. novembra, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Čelarevu

13:00Mišković Aleksa (2005)

Groblje u Mladenovu

12:00Zelen Janja (1935)

Groblje u Novoj Gajdobri

14:00Kovačević Stanko (1930)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,19 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana sunčano i toplije vreme. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, uveče i u toku noći u Banatu i donjem Podunavlju u pojačanju. Najviša dnevna temperatura od 14 do 19 stepeni. Do kraja dana u Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 17 stepeni. Sutra promenljivo oblačno i vetrovito moguća je mestimično kiša. Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama sa udarima olujne jačine, a temperatura će biti u manjem padu. Jutarnja temperatura od 0 do 8, najviša dnevna od 10 do 15 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno, u drugom delu dana moguća je kiša, temperatura do 15 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.